horse
Daily schedule
date
09:00
Opening of the Stud Farm
09:00 - 20:00
Summer garden
arrow
Please note that the schedule of the summer garden may vary due to weather conditions, as it is located outdoors. In case of bad weather, the operating hours may be adjusted or it may close. Thank you for your understanding.
09:30
Release of mares to pasture *
arrow
* Turnout time may vary due to weather conditions and the unpredictable nature of the animals.
10:00
 Guided tour
14:00
 Guided tour
16:00
Guided tour
18:00
Return of mares from pasture *
arrow
* Return time may vary due to weather conditions and the unpredictable nature of the animals.
18:00
Closing the stud farm
Daily schedule
close

Avgust Černigoj s kolažem in asemblažem – posebna razstava 9. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti v Kranju

16.9.2020

Na 9. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju bo od četrtka, 1. oktobra, vabilo k ogledu 14 kolažev in asemblažev – izbranih umetniških del Avgusta Černigoja iz Galerije Avgusta Černigoja v Lipici. Skupaj z umetniškimi deli skoraj 100 avtorjev iz 25 držav bo Černigojeva ustvarjalnost vdahnila svežino mestnemu jedru Kranja v festivalskih dneh do 3. novembra. 

foto : Delo

vgust Černigoj, utemeljitelj konstruktivizma na Slovenskem in eden najvidnejših predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti, je med pionirji izdelave kolaža in asemblaža tudi v prostoru Srednje Evrope. Zato pripada Černigojevim delom prav posebno mesto na 9. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti, ki bo v Kranju potekal pod naslovom Lepljenka, kolaž in asemblaž: reciklirane zgodbe.

Černigojeva dela bodo na ogled na posebni razstavi v Mali galeriji Likovnega društva Kranj, skupaj z deli francosko-ameriškega ustvarjalca Armana Fernandeza, ki v svetovni likovni umetnosti predstavlja eno od osrednjih figur novega realizma. Likovno društvo Kranj je pod umetniškim vodstvom mag. Klavdija Tutte, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Mestno občino Kranj in Gorenjskim muzejem postavilo na ogled dela skoraj 100 avtorjev iz Evrope, Azije in Južne Amerike.

Avgusta Černigoja, ki se je rodil 24. avgusta 1898 v Trstu, sta kolaž in asemblaž pritegnila že v zgodnjih 20-ih letih. Ko na likovni akademiji v Muenchnu niso sprejeli njegovih konstruktivističnih asemblažev in naprednih likovih eksperimentov, se je odločil, da bo svojo vizijo razvijal na znameniti umetnostni šoli Bauhaus v Weimarju, kjer je kmalu dobil potrditev svoje ustvarjalne poti.

Kolaže in asemblaže je ustvarjal tudi v 60-ih letih, ko je pod vplivom neodadaizma črpal iz svoje avantgardne umetnosti. Znova se je kolažem in objektom posvetil konec 60-ih let, v njegovih delih iz tega obdobja je čutiti socialno in tudi politično angažiranost, sarkazem, zanimanje za dogajanje v svetu in željo prenesti vse to v svoj svet, poln idej, življenjske modrosti in svojstvenega pojmovanja človeka.

Mnogih kolažev ni naslovil, so pa zato okrepljeni z drugimi likovnimi tehnikami od olja do pastela in risbe, medtem ko je pri ustvarjanju asemblažev Černigoj uporabljal predvsem najdene, pogosto celo zavržene in vsakdanje predmete. Njegovi asemblaži so v bistvu manjši objekti, ki so lahko povsem skulpturalni, je razstavi na pot zapisal mag. Davor Kernel iz Goriškega muzeja, kustos Galerije Avgusta Černigoja.

»Umetnost Avgusta Černigoja je vselej živa, privlačna in aktualna, zato nas veseli, da bodo umetnika v prihodnjih dneh pobližje spoznali tudi obiskovalci 9. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti v Kranju,« je pestro festivalsko dogajanje pospremil direktor Kobilarne Lipica Matej Oset.

9. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

9. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj vabi k sprehodom po 18 festivalskih prizoriščih od 1. oktobra do 3. novembra. V teh dneh bo organiziranih več vodenih ogledov, dogajanje bo potekalo v skladu z navodili NIJZ. Več o 9. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj:  https://bit.ly/2HAUJhP 

Galerija Avgusta Černigoja v Lipici

Avgust Černigoj je zadnja leta svojega izjemno ustvarjalnega življenja preživel v Kobilarni Lipica in kobilarni zapustil izjemen opus svojih 1.358 umetniških del. Izbrana dela so na ogled v Galeriji Avgusta Černigoja, ki jo je v umetnikovem duhu zasnovala skupina Novi kolektivizem.

Kolaž in asemblaž

Kolaž je umetniško delo, ustvarjeno kot sestavljanka iz različnih materialov in oblik, ki oblikujejo povsem novo formo. Asemblaž je tridimenzionalno likovno delo, sestavljeno iz medsebojno povezanih elementov – praviloma najdenih materialov, predmetov in objektov – v prostostoječe prostorske aranžmaje.

Kolaž med umetnostjo in popularno kulturo

»Kolaži iz različnih obdobij ustvarjanja pri Černigoju vselej spodbujajo razmišljanje o tem, kaj je umetniško delo. Nenazadnje je kolaž kot likovna tehnika spreobrnil razumevanje umetnosti in s tem zabrisal ločnico med umetniškim delom in popularno kulturo.» mag. Davor Kernel

 

 

 

Kaj početi v lipici

Visit to the Stud Farm
from 18 €
Show More
from 18 €
Private: Hotel Maestoso
Gratia restaurant
Skip to content